Tavi

 

 

NAKLJUČNA SLIKA

 

 

ANKETA

 
Ali ste že bili v Egiptu?
Da
Ne
 

KONTAKT

 

Romina Schwarzlin, univ. dipl. mikrob. in egiptol.

romina.schwarzlin@egipt-slo.net

Licenca št. TV0374

Gospodarske zbornice Slovenije

za turističnega vodnika

 

PRISOTNI

 

1 uporabnik

 

KOLEDAR

   
 
 

Bitka pri Kadešu

Anti in Anubis

Maske v starem Egiptu

Amenhotep - sin Hapuja, Anmut in Amon

Veliki graditelj (Ramzes II.)

Zobozdravstvo v starem Egiptu

Očesne bolezni v starem Egiptu

Skrivnostna mumija KV55

Košček Egipta v Ljubljani


Anat in Andjety

Hatčepsut kot faraonka

Anti in Anubis
Anti je bil sokolji bog s svojo posebno pomembnostjo.
Anti je večkrat prikazan na ladjici in v Tekstih sarkofagov Srednjega kraljestva je opisan kot glavni mornar tako imenovane “henu” ladje. Že v 6. dinastiji je prišlo do zlitja Antija z bogom Horusom in tako so oba poimenovali kot eno božanstvo in sicer zlati sokol. Oba so imenovali tudi Gospoda Vzhoda. V Tekstih piramid sta omenjena dva sokolja boga, ki ju lahko primerjamo z Antijem:
Dunawy - tisti, ki razširja svoja krila,
Dunanwy - tisti, ki razširja svoje kremplje.
Anti je bil bog domačega tržišča in zaščitnik trgovcev.
Chester Beatty 1 papirus opisuje Antija celo kot zločinca in lahko potegnemo vzporednice z mitom o Horusu. Gre za to, da Anti iz dosedaj neznanih razlogov, odseka glavo boginji Hator. Tako ga je Ra skupaj z ostalimi bogovi obsodil na smrt in sicer, da se mu pri živem telesu sleče koža do kosti. To je eden izmed vzrokov zakaj so kipi, ki prikazujejo Antija iz srebra, saj je srebro v starem Egiptu simboliziralo kosti, medtem ko zlato sveto meso.
Anubis je šakalji bog pokopališč in balzamiranja. Ta bog ima vedno črno šakalovo glavo, človeški trup, ušesa visoko nasršena in okoli vratu nosi ovratnik s posebno veliko magično močjo. Včasih je ta bog prikazan v celotni podobi šakala, včasih pa še dodatno nosi črno ogrinjalo, ki ima simbolično vlogo, saj nakazuje razpadanje trupla, ko je le - to potopljeno v natron in kasneje povito s povoji, ki ga dokončno spremenijo v mumijo. To vodi do ideje ponovnega rojstva v zagrobno življenje, saj je bila črna tudi zemlja, ki jo je Nil napljavljal na bregove ob vsaki poplavi, kar je bilo spet simbol za novo življenje. Neki egipčanski papirus trdi, da prihaja ime Anubis iz glagola gniti in ga tako povezuje z razpadanjem trupla. Ne glede na to Anubisova moč najbrž izhaja iz opazovanja puščavskih psov, ko so le - ti izkopavali plitve grobove ter razkosavali trupla. Tako je Anubis kot šakalji bog dobil to nalogo, da ščiti grobove. Kasneje se Anubisu dodali ime princ, ker naj bi se umrlemu kralju pridružil na potovanju skozi Podzemlje.
Tudi Anubis ima več imen, ki ga označujejo kot najvišjega od Zahodnjakov ali v stari egipščanščini KHENTY - IMENTU. Namreč v starem Egiptu umrlim niso rekli mrtveci, temveč Zahodnjaki in kdor je umrl, so zanj rekli, da je odšel na Zahod. Zahod naj bi bil tudi kraj, kjer zvečer sončni bog potone v Podzemlje. Tako večkrat v papirusih ali na stenah grobnic opazimo Anubisa kako v svoji grozljivi podobi pokopava umrlega v pesku na zahodnem bregu Nila.
Naj za zaključek omenim še eno izmed Anubisovih imen, ki je TEPY - DJU - EF, kar pomeni, “ tisti, ki je na vrhu svoje gore “. Tu gre za še en simbolizem, ko bog Anubis stoji na najvišjih puščavskih gorah in tako opazuje vsa pokopališča.

Jagode.net  Ars Longa  |  Ugodni.net

EGIPT-SLO.net © 2004