Tavi

 

 

NAKLJUČNA SLIKA

 

 

ANKETA

 
Ali ste že bili v Egiptu?
Da
Ne
 

KONTAKT

 

Romina Schwarzlin, univ. dipl. mikrob. in egiptol.

romina.schwarzlin@egipt-slo.net

Licenca št. TV0374

Gospodarske zbornice Slovenije

za turističnega vodnika

 

PRISOTNI

 

1 uporabnik

 

KOLEDAR

   
 
 

Bitka pri Kadešu

Anti in Anubis

Maske v starem Egiptu

Amenhotep - sin Hapuja, Anmut in Amon

Veliki graditelj (Ramzes II.)

Zobozdravstvo v starem Egiptu

Očesne bolezni v starem Egiptu

Skrivnostna mumija KV55

Košček Egipta v Ljubljani


Anat in Andjety

Hatčepsut kot faraonka

Maske v starem Egiptu
V starem Egiptu so maske zelo veliko uporabljali, vendar na drugačen način kot v današnjih časih, ko si fizične maske nadenemo le za praznik Pust. V starem Egiptu so bile še zlasti pomembne za verske običaje.
Maske so bile izdelane zelo skrbno in natančno. Ponavadi so bile iz zlata, čeprav so stari Egipčani veliko bolj cenili zlitino zlata in srebra - elektrum, ki so jo znali sami pripraviti. Za oči, nos, usta, ušesa, obrvi in brado maske so uporabljali drage in poldrage kamne kot so lapis lazuli, turkiz, ahat, jaspis, karneol in opal. Uporabljali so tudi stekleno pasto, ki so jo predhodno segreli na ustrezno temperaturo, jo obarvali in nato vlili na željeno mesto. Najlepši primer visoke zahtevne umetnosti izdelovanja mask je posmrtna Tutankamonova maska, lep primer pa je tudi zlata maska faraona Psusenesa 1. iz časa že skorajšnjega zatona starega Egipta.
Smrt je bila del verskega običaja in ob balzamiranju pokojnika je v ospredje raznolikost mask, ki so jih nosili samo svečeniki. Ti so bili oblečeni v bogove in sicer s simbolom bogov na zemlji oziroma nebes na zemlji. Nosili so maske boga Anubisam, ki je bil med drugim tudi bog balzamiranja, Horusa, Amona Skhmet, Ozirisa in Izide. Te maske so predstavljale srečo, saj naj bi s svojo prisotnostjo varno popeljale pokojnikovo dušo po reki Onostranstva v sodno dvorano in iz nje preko mnogih nevarnih sfer do nebes, seveda če so je pokojnik to tudi zaslužil.
Ne smemo pozabiti, da so bile maske del zdravljenja bolnikov, saj so stari Egipčani mnoge bolezni povezovali z boleznijo duše oziroma s porušenjem njenega energetskega stanja, kar se je odražalo z boleznijo materije - telesa. Ker naj bi bolezen povzročil zli duh, so ga morali iz telesa izgnati s pomočjo maske boga, saj je bila že sama maska boga mnogo močnejša od kateregakoli duha, ki so pogosto obsedali uboge navadne smrtnike. Maske za izganjanje bolezni so morale imeti še bolj poudarjene oči, saj jih je duh tako že od daleč opzail in se umaknil. Lahko bi bil to tudi eden od vzrokov, zakaj so faraoni in kraljice imeli močno obrobljene oči in zanimivo je, da so za hujšimi boleznimi pogosteje obolevali nižji sloji. Seveda je bil temu vzrok tudi boljše higiensko stanje predstavnikov višjega sloja.
Stari Egipčani resda niso poznali praznika Pust, niso pekli krofov in uganjali norčij, vendar so vsak dan nosili maske in drugo okrasje neprecenljive vrednosti, kar jih je naredilo še bolj skrivnostne in lepe.

Jagode.net  Ars Longa  |  Ugodni.net

EGIPT-SLO.net © 2004