Tavi

 

 

NAKLJUČNA SLIKA

 

 

ANKETA

 
Ali ste že bili v Egiptu?
Da
Ne
 

KONTAKT

 

Romina Schwarzlin, univ. dipl. mikrob. in egiptol.

romina.schwarzlin@egipt-slo.net

Licenca št. TV0374

Gospodarske zbornice Slovenije

za turističnega vodnika

 

PRISOTNI

 

1 uporabnik

 

KOLEDAR

   
 
 

Bitka pri Kadešu

Anti in Anubis

Maske v starem Egiptu

Amenhotep - sin Hapuja, Anmut in Amon

Veliki graditelj (Ramzes II.)

Zobozdravstvo v starem Egiptu

Očesne bolezni v starem Egiptu

Skrivnostna mumija KV55

Košček Egipta v Ljubljani


Anat in Andjety

Hatčepsut kot faraonka

Očesne bolezni v starem Egiptu
Bolezni oči so bile prisotne skozi celotno človeško zgodovino in tudi stari Egipt pri tem ni bil nobena izjema. Kar je težko pri preučevanju očesnih obolenj starih Egipčanov, je dejstvo, da ni nobenih arheoloških dokazov o očesnih boleznih, glede na to, da so večinoma vsem mumijam ob mumificiranju prave oči zamenjali z umetnimi. Tako se pri študiju opisanih bolezni lahko opiramo le na številne dobro ohranjene medicinske papiruse in na upodobitve na grobnicah faraonov in dvornih uradnikov (Nunn (1996) : 198).
Herodot opisuje, da so bili stari Egipčani izvrstni očesni zdravniki in so bili imenovani swnw irty, kar dobesedno v staroegiptovskem jeziku pomeni zdravnik oči. Bili so tako uspešni, da so se po nasvete k njim zatekali kasneje celo zdravniki iz Perzije in okoliških držav. Svoje izsledke in zdravljenja pa so ti zdravniki natančno zapisovali na medicinske papiruse. Eden izmed takšnih izjemno izčrpnih papirusov na to temo je Ebers papirus iz časa 18. dinastije (1534 pr. Kr.). Iz tega papirusa izvemo, da je veliko starih Egipčanov trpelo za slepoto in takšen prikaz se nahaja tudi v grobnici Pa-aten-em-heba v Sakkari.
Velikokrat so ljudje v tem času trpeli tudi za slabovidnostjo, meglenim vidom, kroničnim solzenjem oči, trahomom, in vnetjem oči. Zanimivo je, da se zdravniki niso toliko ukvarjali z dejstvom, zakaj se takšna obolenja razvijejo, temveč so ves svoj čas posvečali izdelovanjem najboljših zdravil za lajšanje obolenj (Nunn (1996) : 199).
Izvemo, da so vnetje oči zdravili z medom, ki so ga s čopičem namazali okoli oči po predelu trepalnic. Za zdravljenje infekcij in trahoma so uporabljali črno (vsebovalo sulfide) in zeleno (drobno zmlet malahit) črtalo. Obe črtali sta bili dejansko mehanska dražilca, vendar je možno, da sta ti mešanici kljub vsemu imeli antibakterijski učinek. Vseeno pa ne zasledimo zapise kirurških posegov (Nunn (1996) : 198 – 202).
V medicinskih papirusih zasledimo mnogo očesnih bolezni, ki so nam poznane tudi danes, vendar pa so stari Egipčani zapisali še mnogo očesnih bolezni, ki jih egiptologi še danes ne znajo razvozlati in ustrezno prevesti. Tako ostaja tudi to, sicer dokaj dobro poznano področje za egiptologe, zavito v tančico skrivnosti.

Jagode.net  Ars Longa  |  Ugodni.net

EGIPT-SLO.net © 2004